Ohlédnutí za Vernisáží fotografií prof. Jindřicha Štreita Zobrazit fotogalerii
31. října 2023 Z Charity Tábor

Ohlédnutí za Vernisáží fotografií prof. Jindřicha Štreita

Rok se s rokem sešel a 23. ročník Vernisáže fotografií prof. Jindřicha Štreita je opět minulostí. Večer to byl krásný a o to rychleji nám utekl.

Tématem letošní vernisáže bylo:,, Kde končí snaha“. Vernisáž začínala v 17 hodin, nicméně už kolem půl páté se začali scházet první hosté. V Galerii Auritus, v přízemí sídla Charity Tábor, bylo možné zhlédnout 10 velkoformátových černobílých fotografií, na kterých byli zachyceni lidé závislí na drogách či alkoholu, lidé v psychiatrických léčebnách či lidé v různých těžkých životních situacích.

Samotnou vernisáž zahájila žačka Základní umělecké školy Oskara Nedbala v Táboře, Zdislava Civínová, která nám na klarinet zahrála skladbu Amazing Grace. Po krásném hudebním přednesu všechny přítomné přivítal ředitel Charity Tábor, Miroslav Petrášek, který následně předal slovo místostarostovi Martinovi Maredovi, který tuto vernisáž finančně zaštítil.
V neposlední řadě dostal slovo také sám prof. Jindřich Štreit, který zde měl svoji již 23. vernisáž. Jak sám řekl, toto číslo je opravdu unikátní, protože nikde jinde neměl na stejném místě tolik výstav jako na Charitě Tábor.
Navázal také na úvodní píseň Amazing Grace, což v překladu znamená „Úžasná milost“. Zdůraznil, že právě díky milosti, vztahům a lásce má snaha v životě smysl.

Prof. Jindřich Štreit se celoživotně zaměřuje na fotografování sociálních témat. Díky svým fotografiím se snaží o osvětu těchto témat, které jsou společností stále vnímána jako TABU (závislost, lidé bez domova, smrt, ...).
Celou svou tvorbu má právě na těchto třech principech- milost, láska, vztahy, postavenou a právě tyto principy jsou srdcem každé fotografie.

Po slovech pana profesora zazněl také jeho krátký životopis. Následně bylo možné prohlédnout si vystavené fotografie v galerii nebo zhlédnout prezentaci fotografií prof. Štreita, které byly hostům pouštěny v 1. patře přes dataprojektor. Hosté si také mohli pochutnat na výborných dezertech a jednohubkách firem Brunch Café Sen a Lahůdky Slapy a lahodném italském vínu z vinárny Accademia del Buon Gusto.

Fotografie je možné zhlédnout v Galerii Auritus až do 26. 11 .2023, kdy bude tato výstava ukončena.

pozn.: Foto David Peltán, kterému tímto velice děkujeme.