Výstava Vietnam Stories v Táboře
23. září 2021 Z Charity Tábor

Výstava Vietnam Stories v Táboře

Tak jako každý rok se i letos koná v Galerii Auritus výstava fotografií dokumentárního fotografa prof. Jindřicha Štreita. Téma letošní výstavy se nese v duchu mezinárodním. Výstava s názvem Vietnam Stories nám ukazuje život Vietnamců v České republice. Fotografie zachycují jejich příběhy, události i jejich kulturu. 

Vietnamské obchody a večerky bereme jako samozřejmost a navštěvujeme je prakticky obden. Málokdy se ale zamyslíme nad tím, co dělají jejich majitelé po zavření. Jak – a jestli vůbec – odpočívají? Jak vypadají jejich narozeninové oslavy a svatby? Jaké udržují rodinné tradice a mezilidské vztahy? Schází jim Vietnam? Ačkoli jsme prakticky v dennodenním kontaktu, mnoho o sobě nevíme.

Více  o výstavě

Vietnamci v České republice, to nejsou jen majitelé večerek a podnikatelé ve středním věku. Jsou to i senioři, děti a dospívající, progresivní „youngsters“. Vyrůstá tu již třetí vietnamská generace.

První dočasní pracovní migranti přicházeli do Československa už v 50. letech. Od roku 1974 jich pak do naší země (díky mezivládní dohodě členských zemí RVHP) přijíždělo stále více. Dnes je vietnamská diaspora třetí největší diasporou u nás. První generaci tedy tvoří Vietnamci narození ve Vietnamu, kteří k nám přišli už jako dospělí či adolescenti. Takzvanou jedenapůltou generaci představují lidé narození ve Vietnamu, kteří do Česka přišli jako školou povinní a absolvovali zde i první stupeň základního vzdělání. Do druhé generace pak počítáme ty, kteří se narodili imigrantům v Česku nebo přijeli do Česka ve věku do pěti let. Pro ně se zažil pojem banánové děti (asijský vzhled, evropská povaha). A konečně třetí generace, to jsou potomci jedenapůlté nebo druhé generace. Ačkoli se tito Vietnamci narodili již výlučně v České republice, vietnamská kultura pro ně stále mnoho znamená. 

Vietnamská kultura i každodenní realita jsou protkány tradicemi, zvyky a pravidly, které její příslušníci dodržují i po odchodu z rodné země. To platí i pro Vietnamce v České republice. A to přestože byli – zejména ti mladší – vystaveni vlivům i zcela jiné, sředoevropské kultury. Jak dnes tedy vypadá soukromý, pracovní a sváteční život vietnamské domácnosti v Česku? A jak moc se liší od toho ve Vietnamu?

Motivy ze života vietnamské diaspory můžete nahlédnout skrz objektiv předního dokumentárního fotografa Jindřicha Štreita. Vznikly během jednoho roku a dovolují nám proniknout do domovů, prací i obřadních síní lidí, se kterými již desítky let sdílíme jednu zemi, a přesto se vzájemně často považujeme za cizince. 

Vernisáž této výstavy proběhne 6. 10. 2021 v 16 hodin v Galerii Auritus (Klokotská 114)

Výstava bude dále přřístupná až do konce října.

Srdečně Vás tímto zveme na tuto výstavu.